BILLEDVÆG

Skab en flot og personlig billedvæg med fotografier

Vi giver inspiration og tips til, hvordan du selv kan sammensat forskellige elementer til din egen billedvæg, og hvordan du kan kombinere billeder og rammer til unikke udtryk.
Vi viser dig rum med billedvægge i fokus, som kan inspirere dig til udformning af din egen billedvæg.
Vores ideer er baseret på større billedvægge, som man ofte kan bygge videre på med eksempelvis nye fotografier.
I skabelsen af en billedvæg er mulighederne mange, og derfor kan det være rart, at vide hvad man kan tage udgangspunkt i.

Billedvæg hos “LittleHugeLove”

Valg af rum og væg

Selve rummet er vigtigt for udformningen af ens billedvæg, og hertil de elementer som er en del af rummet: det kunne være sengen i soveværelset eller spisebordet i stuen.
Udgangspunktet kunne også være, at man havde en ”ren” billedvæg med eksempelvis vaser med planter stående på jorden foran, hvor man ikke skal tænke andre elementer ind i rummet, såsom et spisebord eller en sofa at tage højde for.
Skal billedvæggen f.eks. hænge over spisebordet, er det vigtigt, at der er luft over toppen af bordet og de stole der er tilhørende bordet.

Målene på den nederste del af billedvæggen er over stolenens højeste kant, så man ikke bakker stolen ind i billederne.

Billedvæggens bredde og længde

Mål den udvalgte væg op: højde og bredde.
Lad os antage væggen er 5,2 meter bred og højden er 3,5 meter. Vores billedvæg starter 1,30 meter fra bunden af og ligeledes tager vi 0,5 meter fra toppen. Så bliver billedvæggens højde 1,7 meter.
Billedvæggens bredde er 5,0 meter, hvis vi vil have 10 centimeters luft i hver ende. Mål størrelsen op på gulvet, evt. med malertape, så man tydeligt kan se bredden og længden man arbejder inden for.

 

diverse elementer/udtryk i billedvæggen

Mulighederne er mange når man skal sammensætte sine elementer, som skal indgå i ens billedvæg. Her er der nogle bud på hvad der kunne indgå:

Fotografier, Plakater, Litografier, Malerkunst, Tegninger, Spejle, Ure, Hylder.

Og skal det være ensartede rammer, eller skal de være mangfoldige i form af størrelser, former, farver og materiale?

Få overblik

Skab overblik ved at lægge de indrammede billeder på gulvet.
Ryd gulvet og placer tæpper eller lagner på gulvet, så rammerne og billederne ikke beskadiges. Der kan være behov for at flytte dem meget rundt.
Det er vigtigt at have muligheden for at flytte rundt på billederne på gulvet, så man kan prøve en masse forskellige kombinationsmuligheder.
De nøjagtige afstande mellem billederne er ikke så vigtige lige nu.
Når du har lagt alle dine elementer på gulvet, så er du så klar til at begynde diverse kombinationer.

Vi er generelt tilhænger af de mere sprælske billedvægge med varierede elementer, da de giver et mere personligt præg, og en variation, hvor øjnene kan gå på opdagelse.
Rammer i varierede udtryk, farve og materiale kan meget vel kombineres: guldrammer, naturrammer og sorte rammer går eksempelvis godt i spænd sammen, og hertil diverse farvede rammer.

Dynamik og størrelser

Variationen i størrelser af billeder giver dynamik, dog skal man være opmærksom på, at nogle billeder kan blive meget små på en stor billedvæg.
Der er mange muligheder for at udvide lidt på indholdet i billedvæggen eksempelvis at integrere et arvestykke: Bornholmeruret, det antikke spejl eller en hel tredje ting.

At få landet en god kombination

Du er nu klar til at påbegynde sammensætningen af billedvæggen. Mulighederne er mange, men det kan også være svært at ramme et udtryk man er tilfreds med. I bund og grund så handler det om at skabe en balance.
Helt overordnet så er det bedste råd at prøve sig frem! Det kan være man har et par billeder eller elementer til billedvæggen, som man synes der passer sammen, så kan man prøve at holde dem samlet undervejs i processen, når man prøver at placere de forskellige udtryk/billeder. Til selve udformningen, så har vi valgt at give disse pejlemærker, som man kan rette sig efter:

lodret og vandret

Når det kommer til billeder samlet set, så er langt de fleste vertikale, og knap så mange horisontale. Dog ser man mange horisontale udtryk hvad angår malerkunst eksempelvis, hvis man vil integrere den kunstform.
Når der er få horisontale billeder der skal være med til at udgøre billedvæggen, så kan de have forskellige virkninger: de kan eksempelvis både bryde det stilrene, men også binde billedvæggen sammen.

mix farverne

Både billedrammer og motiver kan have forskellige tyngder både med motiv og ramme. Her gælder det om at få skabt en balance, så billedvæggen eksempelvis ikke virker tung i den ene ende, eller for farverig i den anden. Hvis man har 4 guldrammer, så kan det være de kan hænge sammen, hvis der er noget andet der er med til at skabe balance, evt. rammer i sølv, men ellers prøve at fordele dem: evt. to sammensatte og to hver for sig.

varierede udtryk

De forskellige udtryksformer som fotografier, plakater, litografier mm. er udtryksfulde, og jo mere det matcher din stil og føles personligt, jo mere værdsætter man det.
Igen er variationen vigtig og ligeledes balancen i billedvæggen, når du placeres dine forskellige billeder og eventuelt andre elementer.
Alt kan næsten fungere på en billedvæg, men det handler om at få ramt den helt rigtige kombination af elementerne, og det kan tage tid før man er tilfreds!

at bygge billedvæggen

Du har nu fundet en kombination af billederne, som du er tilfreds med.
En tommelfingerregel er at have mellem 4 og 13 centimeter mellem hver ramme, hvis din billedvæg består af mange billeder. Jo større en flade billedvæggen udgør, jo større mellemrum kan afstanden være mellem billederne. Lad dette være din egen vurdering.
Personligt er vi mere tilhænger af, at mellemrummene ikke bliver alt for store.

inden du påbegynder billedvæggen

Mht. opsætningen kan der være flere tilgange til den del: om man vil måle præcist op, så billederne imellem har samme afstand, en anden mulighed er, at man har taget billeder af gulvet af hvordan man har udformet billedvæggen, og bruge det som en rettesnor, enten fra højre til venstre eller omvendt. Nogle vælger også at tage udgangspunkt fra midten af billedvæggen.
Det kan være godt at forsyne sig med velegnet hammer, søm eller skruer, et målebånd og ikke mindst et vaterpas!

God fornøjelse!

 

Fotografier brugt til billedvæggen

Dangerously Cute

Laundry Girl

Af Havet